Menu Sluiten

Laadpalen publieke ruimte

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Daardoor zijn er meer openbare laadpalen nodig de komende jaren, want niet iedereen kan een elektrische auto op eigen terrein opladen. Voor gemeenten ligt hier een uitdaging om – in samenwerking met energieaanbieders- aan deze groeiende vraag gehoor te geven.

In bijna alle gemeenten in Nederland zijn er openbare/publieke laadpalen voor elektrische voertuigen te vinden. Nederland is hierin vooruitstrevend en heeft inmiddels de grootste dichtheid aan laadpunten ter wereld.

openbare_oplaadplaats
Goede locaties om een publiek laadpaal te plaatsen zijn bijvoorbeeld:
  • langs de straat
  • in parkeergarages
  • op het terrein van semi publieke bedrijven (bijvoorbeeld ziekenhuizen)

Het is niet altijd mogelijk op deze locaties een ‘traditionele’ laadpaal te plaatsen. Bijvoorbeeld omdat het terrein toegankelijk moet blijven in geval van een calamiteit. Door de laadoplossing van E-LIFT worden de mogelijkheden voor gemeenten om laadpalen te plaatsen aanzienlijk verruimd.

Kleine footprint in straatbeeld

De basisgedachte achter de E-LIFT is uiteraard dat de footprint in het straatbeeld zo klein mogelijk gehouden wordt. De laadpaal is in verzonken toestand alleen zichtbaar door de LED verlichting aan de bovenzijde. Deze ledindicatoren zijn programmeerbaar. Denk aan Koningsdag (oranje), vorst (blauw) of roze zaterdag. Daarnaast zijn er mogelijkheden de laadpaal te personaliseren met bijvoorbeeld een gemeentelogo.

kleurenled

Impressie

audi-vooraudi-na
SCS

Smart Charging System

De E-LIFT laadpaal kan voorzien worden van 1, 2 of 4 laadpunten en is geschikt voor laden vanaf 3,7 kW t/m 22 kW.

De Laadpalen zijn voorzien van een Smart Charging System (SCS). Eenvoudig gezegd houdt dit SCS rekening met de hoeveelheid beschikbare energie. Wanneer er veel gebruikers zijn, krijgt een nieuwe gebruiker 25 % boost op vol vermogen (in korte tijd toch wat capaciteit!). Na die 25% wordt er afgeschaald naar een lagere laadcapaciteit. En wanneer het aantal gebruikers is afgenomen, neemt het laadvermogen weer toe (afhankelijk van het beschikbare vermogen).

Het is dus mogelijk meer palen te plaatsen, ook bij te geringe (wijk) capaciteit.

Monitoring

Om een zo hoog mogelijke uptime te realiseren, wordt het gebruik van de E-LIFT laadpaal voortdurend gemonitord. Dankzij de technische (niet-persoonlijk) data kan geanticipeerd worden op toekomstig gebruik en kan het onderhoud optimaal ingepland worden. Daarnaast staan wij open voor samenwerking met innovatieve partijen, zoals de Hogeschool voor ICT Amsterdam. Hierdoor kunnen nieuwe softwaretoepassingen (maatwerk, analyse software etc.) goedkoop en soms zelfs geheel kosteloos worden gerealiseerd.

monitoring